Čovjek protiv kestena: Naučite kako uloviti, ispeći, oguliti i pojesti žir bogova
Get link
Facebook
X
Pinterest
Email
Other Apps
Stiglo je vrijeme kestena. Drvo kestena je bratić od bukve i hrasta i može narasti do 25 metara u visinu i živi oko 500 godina. Godišnje može dati preko 200 kila plodova koji na sreću padnu na zemlju pa ne morate biti alpinist da dođete do njih.
Kesten, ili "žir bogova" kako ga zovu, dolazi oklopljen kaoFort Knox. Nakon što se riješite njegovog bodljikavog oklopa i dalje ima koru koja služi samo tome da ga što teže pojedete. Vjerojatno ima i još neku funkciju, ali ova je nekako samorazumljiva.
Taj kesten, kad se jednom probijete do onog dijela koji se jede je, osim što je fin, jako zdrav. Bogat je mineralima i sadrži barem pola abecede vitamina, ima folnu kiselinu koja se nalazi u povrću i povećava šansu za začeće kod žena, čuva srce i izbacuje vodu iz organizma pa pomaže kod raznih reuma.
Uvjerljivo najlakši način pripreme kestena je da jednostavno prošetate do kestenjara koji na ulici prodaje već pečene kestene zato što vam onda ostaje samo borba s čišćenjem. Ipak, za one avanturiste koji žele sami pripremiti kestene, ovdje je nekoliko načina primjene. Ima i video ako vam se ne da čitati.
Za početak, trebate nabaviti sirove kestene. Njih možete naći u šumi ili u nekoj od trgovina, a najbolji su oni koji se sjaje i nemaju rupe. Ako su suhi i teški u ruci, to je to.
Kuhanje kestena - Old school
Tu nema videa, ali nije ni komplicirano. Nalijete u lonac hladnu posoljenu vodu i upalite štednjak. U tu još uvijek hladnu posoljenu vodu stavite kestene i stavite na vatru. Manji se kuhaju oko pola sata, a veći (oni maroni) do sat vremena. I to je to. Izvadite ih i jedete.
Pečeni kesteni s tave vulgaris
Uzmete neku običnu tavu, ali da ima onaj poklopac s malom rupicom na sebi. Napravite križić na njihovoj kori (nemojte ih raskasapiti, nego malo samo zarežite, vjerujte, bolje je tako). Stavite ih u tavu i tavu stavite na štednjak. Pokrijete s onim poklopcem i povremeno protresete. Nakon 15-20 minuta imat ćete pečene kestene. Ima i video:
Kuhanje kestena za lijene ljude koji posjeduju mikrovalnu
Ok, ne morate biti ni toliko lijeni. Možda ste se samo zaželjeli kestena, ali ne želite čekati pola sata i više da ih jedete ili vam baš sad treba 5-6 komada, onako za gušt. Prvo ih malo isplahnete s vodom, onda ih zarežete po sredini (s papirnatim ručnikom ispod neće biti tako skliski). Nakon toga ih stavite u zdjelicu u koju stavite vode tako da prekrije sve kestene. Na to stavite mokri papirnati ručnik da posluži kao poklopac. Ako imate šest kestena kao ovaj lik u videu, onda ih stavite na tri minute, ako ih je više, onda na malo više. Isprobajte koji put u mikrovalnoj pa ćete naći idealnu formulu. Uglavnom, ne treba duže od pet minuta. Kad čujete onaj "ding" od mikrovalne izvadite ih i što prije (bez da se opečete) očistite da ne bude teže kasnije. Ako niste sigurni za minutažu kuhanja, stavite radije manje pa dokuhajte kasnije.
Ekspresno pečenje u mikrovalnoj
Zvoni mobitel, javite se i kaže frend: "Dolazim za 3 minute, bolje ti je da imaš pečenih kestena". Naravno da ne očekuje da ćete ih imat, ali sada ga možete zajebat pa stvarno napravit to za 3 minute i dočekat ga s pobjedničkim smiješkom na licu. Znači, dvije minute vam trebaju da ih zarežete. Ono, napravite smajliće, križiće, valove ili što već želite na njima nožem. Kad su zarezani mikrovalnu stavite na najjače i uključite na minutu. Kada čujete da kesteni cvrče, gotovi su. Izvadite ih, stavite na lice pobjednički smiješak i otvorite vrata frendu.
Kesteni na roštilju
Sve je bolje s roštilja pa tako i kesteni. Na dvorištu ili balkonu zakurite vatru na roštilju (ne na samom dvorištu ili balkonu) i stavite rešetku gore. Uzmete komad aluminijske folije koju ste prethodno izbušili k'o švicarski sir. Razrežete kestene i stavite ih na prethodno spomenutu foliju. Pečete dok se ne rastvore i dobiju onu lijepu boju koja vas i privlači da ih jedete. Pazite dok to skidate s vatre, a vatru na kraju pečenja ugasite da ne dođe do neke pizdarije.
Riječ gostionica dolazi od praslavenskog gost što znači stranac. Nekada se radilo o ugostiteljskim objektima koji su bili namijenjeni da putnicima pružaju smještaj, jelo i piće, a ponekad i zabavu, piše na Wikipediji , najčešćem izvoru znanja u Hrvata . Nekada se za istu, dobro nam znanu, instituciju kaže i krčma što pak dolazi od praslavenske riječi krčma koja označava krkanje iliti jedenje. Krčma uglavnom nudi vino i rakiju i nešto je priprostiji oblik gostionice. Gostionica, gostiona, krčma, buffet, bistro, restoran, kavana, kafana ili kako god volite nazivati svoja omiljena okupljališta, zajednički imaju uživanje u jelima, piću i društvu, a to je uglavnom i poanta ovog bloga. Gostione su nastale još u antici i raširene su diljem svijeta, a na području Balkana postale su središnje mjesto društvenog, pa i poslovnog života. Svi znamo da crkve, uredi, sabor, teretane, spomenici, muzeji i druge građevine u našim životima ne igraju ni približno istu ulogu kao gostione. Ono što...
Skrolam ja tako neki dan Fejsom, onako bezbrižno listam vijesti koje mi izbacuje ta najpopularnija društvena mreža i gledam objave svojih prijatelja kad, najednom, vidim objavu našeg proslavljenog kuhara Mate Jankovića i oblije me hladan znoj. U glavi začujem glas poznatog komentatora iz bivše Juge , Mladena Delića , kako viče: "Ma ljudi moji je li to moguće? Šta je ovo? Šta će se ovo dogoditi?". Znoj me i dalje oblijeva, hvata me panika, u nevjerici trljam oči, ali slika se ne mijena... Kaže Janković: "Burek. Tursko jelo koje se svojata po Balkanu. Unatoč mišljenju, postoji i sa sirom. Da, rekao sam to, BUREK SA SIROM ", jebote, svijet mi se srušio. Zar je moguće da su nas Bosanci lagali? Ili Mate laže? Ma ne može on lagat, on je MasterChef , zna što priča. Al' opet, kako postoji BUREK SA SIROM? Kaj onda postoje i jednorozi? Još ćete reći da nema Djeda Mraza i da se na Balkanu živi odlično. Da, ziher. Pa svaki Bosanac kojeg sam ikada sreo ponavlja...
Foto: Bistro Jarun Kao što je bilo najavljeno u prvom postu, ovaj blog bavit će se i ocjenjivanjem restorana. Odmah moram reći kako nisam kuhar i daleko od toga da znam sve tajne kuhinje, ali volim dobro pojesti i mislim da svatko od nas može reći svoje mišljenje o tome kako se osjeća u nekoj gostioni, kakva mu je hrana i kakvo piće je pio. Sad kad znamo da nisam profesionalni kuhar, nego samo dugogodišnji gost raznih gostiona, možemo prijeći na prvu ocjenu. Kao prvu gostionu koju ću ocijeniti izabrao sam Bistro NK Jarun . Moram priznati da je taj izbor više onako lokalpatriotski jer živim na Jarunu pa je logično da od tu i krenem. Jarun je počeo živjeti uz NK Jarun Jarun je jedan od najljepših kvartova u Zagrebu , a jezero oko kojeg je nastalo naselje poznato je i van okvira glavnog hrvatskog grada. Ipak, nekako je tu kod nas na kvartu nedostajao lokal kojim ćemo se ponositi. Lido na jezeru bio je uvijek solidan, ali ništa što ćemo pamtiti, NK Sava je propa...
Comments
Post a Comment